Google

What is Macedonia?

Friday, February 22, 2008

Γιορτή για τους μαθητές του φροντιστηρίου στο Μοναστήρι

Τους μαθητές του φροντιστηρίου ελληνικής γλώσσας, του πολιτιστικού συλλόγου «ΜΑΤΙ», δεξιώθηκε ο Έλληνας Πρόξενος στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008.
Οι μικροί μαθητές, απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν τραγούδια, που έμαθαν στη διάρκεια των μαθημάτων τους, στο φροντιστήριο ελληνικής γλώσσας, που λειτουργεί το "ΜΑΤΙ" στο Μοναστήρι.
Ο Πρόξενος της Ελλάδας, κ.Δημήτριος Παπανδρέου, συνεχάρη τα παιδιά για την πρόοδό τους στην ελληνική γλώσσα, ενώ συνομίλησε με τους γονείς που τα συνόδευαν.
Το φροντιστήριο της ελληνικής γλώσσας, λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια, με ευθύνη του ομογενή κ.Αθανάσιου Στεργίου. Απο τις τάξεις του, έχουν περάσει μέχρι σήμερα περισσότερα απο 200 παιδιά, ελληνικής καταγωγής. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο διαμέρισμα του κ.Στεργίου (φωτογραφία), αφού ο σύλλογος δεν διαθέτει, μέχρι στιγμής, δικό του χώρο.

SlavoSkopians welcome to Macedonia

As Macedonian I would like to welcome every SlavoSkopian (ex-Bulgarian) that want to be named as Macedonian to join the Macedonia people.

SlavoSkopian if you want to be Macedonians you need just to love Macedonia.

Reject your Bulgarian names, your Bulgarian heroes in your national anthem (Mirsikov, Tartchaeff...) who explicitly declared themshelves as Bulgarians, reject your Turkish-Slav toponyms and adopt the Macedonian ones.

Iksandar or Alexandros? Solun or Thessaloniki?

And don't forget to learn Macedonian history:

"And Macedonia, of course, is a part of Greece." (Strab. VII, Frg. 9)

"Tell your king (Xerxes), who sent you, how his Greek viceroy (Alexander I) of Macedonia has received you hospitably." (Herod. V, 20, 4)

"Now, that these descendants of Perdiccas are Greeks, as they themselves say, I myself chance to know." (Herod. V, 22, 1)

"But Alexander (I), proving himself to be an Argive, was judged to be a Greek; so he contended in the furlong race and ran a dead heat for first place." (Herod. V, 22, 2)


SlavoSkopians welcome to Macedonia!

Ανεξιθρησκεία ή Θεοκρατία;

Καταδίκη της Ελλάδας για τον χριστιανικό όρκο στα δικαστήρια

Η υποχρέωση του όρκου ενός πολίτη στα ποινικά δικαστήρια ή σε άλλη δημόσια ακρόαση συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζοντας γι αυτόν τον λόγο την Ελλάδα.

Καταδίκη της Ελλάδας για τον όρκο στα δικαστήρια

Παράλληλα με αυτήν την απόφασή του το ΕΔΔΑ θεωρεί ότι ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ότι είναι άθεος ή ότι η θρησκεία του δεν του επιτρέπει να ορκιστεί. Εάν εξαναγκάζεται σε κάτι τέτοιο, τότε παραβιάζεται το προσωπικό του δεδομένο που έχει σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία.

Εν προκειμένω ο προσφεύγων είναι ο δικηγόρος κ. Θεοδ. Αλεξανδρίδης, νομικός σύμβουλος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Στην προσφυγή του (αριθμός 19516/2006) έκανε λόγο για παραβίαση του άρθρου 9 -που έχει σχέση με την ελευθερία σκέψης, συνείδησης, και θρησκείας-, καθώς υποχρεώθηκε να αποκαλύψει σε δικαστήριο ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ ο ίδιος ήθελε να ορκιστεί στην τιμή και τη συνείδησή του και όχι στο Ευαγγέλιο.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του και αποφάσισε επίσης ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να του καταβάλει 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.