Google

What is Macedonia?

Sunday, December 16, 2007

Discover The Capital Of Macedonia, Thessaloniki




My Macedonian Village: Emmanuel Papas


Statue of Emmanuel Papas. Serres, Macedonia.

It is well known that the Orthodox Church gave the anathema to all the Greek heroes of the Greek Revolution of 1821 and numerous are the examples of orthodox priest betrayal of Greek revolutionaries.
One more betrayal example of Greeks by Orthodox Priests is the correspondence between Turkish authority and priests (see letters below) to betray Emmanuel Papas, the Macedonian army General and Hero of the Macedonian Struggle.

Έγγραφο με το οποίο ο Χασεκή Χαλήλ μπέης, ζητάει από τους μοναχούς της μονής Εσφιγμένου να συλλάβουν τον Εμμανουήλ Παπά και τον πιστό του φίλο μοναχό Νικηφόρο Ιβηρίτη.

" Εν είδει μουρασελέ σας γράφεται το παρ' εμού του Χασεκή βέη, ζαπίτου του Αγίου Όρους. Προς εσάς τους άπαντας καλογήρους του μοναστηρίου Εσφιγμένου, γνωστόν έστω υμίν, ότι σήμερον απ' εδώ ταίς Καρυαίς έφυγεν ο λεγόμενος Άρχοντας μετά του επαράτου και οπαδού του Νικηφόρου, και ήλθον αυτού τους οποίους να τους πιάσητε και να μας τους στείλετε, ομού και τον ηγούμενόν σας. Αν όμως και παρηκούσητε εις τα γραφόμενά μου και δεν τους πιάσητε να μας τους στείλετε, ύστερον θέλετε μείνει ανυπολόγητοι και εις το Δοβλέτι και εις εμένα. Προσέξατε καλώς να μην προφασισθήτε ακαίρως προφάσεις και ματαιολογίας, διότι εγώ κάμνω το χρέος μου ως καλοθελητής του τόπου και του μοναστηρίου σας, όθεν και σεις δεν πρέπει να θελήσητε τον αφανισμόν σας. Ούτω ποιήσατε εξ αποφάσεως και να μοι αποκριθήτε εις τα γραφόμενά μου με τον ίδιον κομιστήν.
1821 Νοεμβρίου 9, ημέρα Τετάρτη. "

Το γράμμα που έστειλε η σύναξη των καλογήρων του Άθω στην μονή Εσφιγμένου.

" Στην Πανοσιότητά σας, Άγιοι Πατέρες του Ιερού Κοινοβίου του Εσφιγμένου.Χτες ο ενδοξότατός μας Χασεκή-αγάς σας ειδοποίησε με γράμμα του να πιάσετε ενέχειρο τον άρχοντα και τους άλλους. Λοιπόν, σας γράφουμε κι εμείς, οι των είκοσι μοναστηριών προϊστάμενοι, από την Ιερή Σύναξη, να κάνετε το ίδιο όλοι μαζί και χωρίς καμιά καθυστέρηση και χωρίς κανένα δισταγμό. Και σας στέλνουμε επίτηδες ανθρώπους να τον πάρουν. Όσοι ακολουθούν τον άρχοντα από τους ντόπιους πατέρες, να τον αφήσουν και να επιστρέψουν στα κελιά τους. Αν φανούν ανυπάκουοι, θα πέσουν σε οργή μεγάλη και θα χάσουν ότι έχουν δικό τους. Κι όσοι κοσμικοί βρίσκονται μαζί του κι αυτοί να τον αφήσουν γιατί κι αυτοί κι όσοι άλλοι πιαστούν, έχουν να παιδεύονται. Αυτά και περιμένουμε".